Fragile

  • Sharebar

Când te duci la avocat, te duci să te spovedeşti.  Nu minţi, nu ascunzi,  nu trunchezi, pentru că toate păcatele de care uiţi să pomeneşti sub robă, te aşteaptă rânjind la tribunal!

În şedinţa de ieri, clientul şi-a rugat avocatul să facă orice ca unul dintre martorii soţiei lui să nu fie audiat. Era sora ei, cu care se trezea pe cap seară de seară de frica bărbatului ei mardeiaş şi beţivan. Hai, o gură în plus nu se simte, dar cumnata venea şi cu cei doi copii, care şi ei trebuiau săturaţi şi suportaţi de cumnat. Aşa azi, aşa mâine, aşa seară de seară, până buba s-a spart!

Prima întrebare pe care o pune instanţa unui martor este: "Sunteţi rudă cu vreauna din părţi? Dar în relaţii de duşmănie?" La partea cu dusmănia, avocatul i-a povestit instanţei că martorul este subiectiv şi inflamat pe clientul său, astfel că mărturia lui nu poate fi o probă obiectivă în cauză. I-a povestit şi exodul care se întâmpla seară de seară şi azilul pe care trebuia să-l ofere clientul său martorei şi puradeilor ei,  precum şi cearta cu care s-a încheiat rudenia lor colaterală. În plus, domană preşedintă, ăştia nu-şi mai vorbesc de 15 ani. Ce au să-şi mai spună acum?

Sala se uita deja cruciş la martora cea intruzivă în viaţa de seară a bietului om care nu-şi dorea decât să divorţeze de neamul ei. Când, ce să vezi comedie...

Martorei i-au tâşnit lacrimile de parcă un strumf ar fi aruncat dinauntru cu pietre. Gura îi tremura amarnic şi se încreţise ca gura unui pui de crocodil.

- Cum poate să spună că nu ne mai vorbim? Cum poate? Că am şi jurat pe biblie! Cum poate dacă acum două săptămâni i-am făcut PEDICHIURA?

Auuuuuuuu! Asta a durut!

- Deci cum? Pedichiura? Lui?

- Da doamnă, că are colţuri! Toată viaţa numai la mine a venit ca să-i scot colţurile  şi să-i fac pedichiura!

Avocatul s-a uitat spre clientul lui de parcă atunci îl vedea prima oară. Toată sala căuta cu interes spre bocancii lui, plini de unghiile încărnate, care se agitau cu nervozitate.

Dacă eu aş fi scris scenariul şedinţei de ieri, aş mai fi adăugat o replică:

- E adevărat că-mi scoate colţurile, dat o face cu duşmănie! Şi la şedinţa de tortură nu ne vorbim.

Credibilitatea poveştilor pe care le împachetăm  în tribunal este fragilă. Pachetul de ieri s-a spart.

Comentarii