Ii mai castram chimic?

  • Sharebar

La sfarsitul celor 4 ani de facultate, mi-am ales ca tema de licenta "Violul". Am avut, astfel, acces nelimitat la toata jurisprudenta locala si m-am cutremurat de bestialitatea si dezumanizarea cu care actioneaza pedofilii si violatorii. Cu titlu de exemplu, pe rolul Judecatoriei Constanta se judeca un caz de viol savarsit de 4 barbati, care au intretinut, in acelasi timp, raporturi sexuale cu victima. Trei dintre ei s-au descurcat de la sine. Pentru ca cel de-al patrulea nu putea sa ia parte la sincron, s-a simtit vitregit si i-a facut victimei o gaura in picior, cu un cutit.

Ca propunere de lege ferenda, in lucrarea mea de licenta am solicitat incriminarea violului comis intre soti. Imi amintesc de cata simpatie s-a bucurat propunerea in ochii comisiei: "Sigur ca da! Aveti spirit juridic, fara discutii! Dumneata te gandesti ca bagi la puscarie jumatate din populatia de la tara?" Propunerile noastre din studentie si-au gasit in timp un loc in Codul penal, astfel ca astazi, violul intre soti este incriminat.

Tot astazi, se poarta discutii furtunoase pe un alt proiect legislativ, avand ca obiect castrarea chimica a pedofililor care recidiveaza, precum si monitorizarea prin GPS a detinutilor condamnati pentru pedofilie. In acelasi timp, pentru pedofilii care abuzeaza un minor sub 10 ani, pe care il omoara, sau care se sinucide, ca urmare a violului, se cere reintroducerea pedepsei cu moartea. Avand in vedere ca Romania este semnatara a tratatelor europene care interzic pedeapsa cu moartea, reintroducerea pedepsei capitale este, din punct de vedere legal, imposibila.

Desi discutia ramane pur teoretica, s-au realizat sondaje la nivelul opiniei publice, iar rezultatul a fost uimitor: intr-un procent de 91%, romanii sunt de acord cu reintroducerea pedepsei capitale. De asemenea, sondaje realizate pe Facebook au condus la acelasi procent zdrobitor in favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea. Pentru argumentele mai sus mentionate, proiectul de lege privind reintroducerea pedepsei capitale are valoare pur electorala.

Proiectul de lege privind castrarea chimica a pedofililor merita toata atentia noastra, avand in vedere urmatorul context: Parlamentul Republicii Moldova a votat o lege care impune castrarea chimică a pedofililor condamnaţi pentru abuzarea copiilor sub 15 ani, lege care se va aplica incepand cu 1 iulie 2012. Republica Moldova se alătură Poloniei, care a impus din anul 2009 castrarea chimică pentru o anumita categorie de agresori. Legea a fost adoptată pe fondul unei puternice dezbateri publice generate de un caz şocant de incest în care un bărbat de 45 de ani şi-a violat fiica minoră în mod repetat. Fetita a născut doi copii.

Castrarea chimica se aplica in Rusia, care a adoptat in octombrie 2011 o lege similara, Germania, Suedia, Danemarca, SUA, sau Cehia, tara in care pedofilii sunt castrati chirurgical. Autorităţile din Marea Britanie au oferit pedofililor posibilitatea să recurgă la o astfel de procedură, măsura neavand un caracter obligatoriu, iar Spania intenţionează să introducă sterilizarea chimică, după ce, din neglijenţa unui judecător, un violator a rămas în libertate şi a ucis un copil. Si in Franta se afla in dezbatere un proiect similar, propus inca din anul 2009, presedintele francez fiind recunoscut drept un fervent sustinator al acestui proiect legislativ.

Castrarea chimica este reversibilă şi constă în administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhiband astfel dorintele sexuale. Drept urmare este redus libidoul şi dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor. Există şi unele efecte secundare, respectiv îngrăşare, pierderea masei osoase şi musculare, dispariţia părului de pe corp, dezvoltarea anormală a sânilor. În România, societatea civilă nu a reuşit să-i convingă pe senatorii din Comisiile Juridice de necesitatea introducerii pedepsei cu castrarea chimică în noul Cod Penal. Aceasta in conditiile in care, un sondaj comandat de Transparency International România şi realizat de IMAS a arătat că peste 50% dintre români şi-ar fi dorit o astfel de pedeapsă în Codul Penal. În schimb, legea va deveni mai blândă cu sanctionarea faptelor de pedofilie si incest.

In consecinta, proiectul de lege privind introducerea pedepsei suplimentare cu castrarea chimica pentru sanctionarea pedofililor recidivisti a fost adoptat tacit de catre Senat, votul final apartinand Camerei Deputatilor. Argumentele celor care solicita respingerea acestui proiect legislativ se referera la incalcarea drepturilor omului. Intr-o situatie similara, referindu-se la pedofili, premierul Donald Tusk a raspuns: "nu cred ca aceste creaturi pot fi numite fiinte umane. Nu cred ca putem sa vorbim despre drepturile omului in acest caz".

In replica, sustinatorii acestui proiect se refera la dreptul la viata si integritate corporala al copiilor abuzati si la datoria primordiala a statului de a-si proteja cetatenii de abuzurile cu carcter ireversibil, produse de infractori cu devieri psihice grave. Avand in vedere ca masura castrarii chimice are un caracter reversibil, sustinatorii acestui proiect apreciaza ca nu aduce atingere integritatii corporale a infractorilor; in consecinta, adoptarea acestui proiect legistaltiv nu incalca prevederile Conventiei drepturilor omului.

Masura castrarii chimice a pedofililor ar conduce la stoparea sarcinilor rezultate ca urmare a actelor de viol si abuz sexual. Ar conduce, de asemenea, la limitarea abuzurilor sexuale, prin inhibarea instinctelor sexuale deviante. S-ar limita, de asemenea, traumele suferite de minori, care sunt ireversibile si imposibil de apreciat pe intreaga existenta a viitorului adult. Avand in vedere ca pedofilii sunt dezaxati care actioneza in virtutea unor instincte deviante, masura castrarii chimice ar veni, in primul rand, in ajutorul lor.

Marea nemultmire a opiniei noastre publice este ca legiuitorul se preocupa exclusiv de protejarea infractorilor, carora li se micsoreaza pedeapsa pentru savarsirea unor asemenea atrocitati, in timp
ce drepturile copiilor abuzati sexual nu par sa intre in discutiile ce se poarta pe marginea acestui proiect.

Ca exemplu, cazul minorului de 13 ani, gasit violat si abandonat pe strada in luna februarie a anului curent, ar trebui sa se judece dupa urmatorul algoritm: minorul oricum facea parte dintr-un centru de plasament, asa ca ce soarta mai buna avea decat sa ajunga din nou in strada, chiar daca de data aceasta violat? Cu cei doi agresori trebuie sa ne purtam insa cu mai multa grija, astfel incat sa nu le incalcam dreptul la integritatea corporala, si de ce nu, dreptul la urmatorul viol. Din punct de vedere statistic, nici inchisoarea si nici psihoterapiile aferente nu fac dintr-un agresor un cetatean non violent, dupa cum, in oglinda, nici dintr-un copil abuzat sexual nu mai poti face un om fericit.

Pe de alta parte, daca minorul gasit violat si abandonat in strada avea un parinte caruia sa-I pese de soarta si de ranile lui, ar fi fost interesant sa-I explicam ca nu copilul lui este important acum, ci felul bland si european in care ii vom pedepsi pe agresori.

Imprejurarea ca opinia publica a raspuns in procent de 91% ca este de acord cu reintroducerea pedepsei cu moartea nu trebuie apreciata ca o lipsa de educatie civica, asa cum au opinat aparatorii Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Rezultatul sondajului in discutie vine pe fondul unei stari de injustitie generalizata, de insecuritate si de lipsa de protectie reala si viabila a legilor in vigoare.

Avand in vedere ca legea castrarii chimice a pedofililor si a violatorilor a fost adoptata in celelalte tari pe fondul unor puternice dezbateri publice, ar fi extraordinar ca si decizia Camerei Depuatilor sa depinda de forta opiniei publice romanesti. 

( Bucuresti, 2012)

Comentarii