Veşti

  • Sharebar

Adversara din dosarul de astăzi este o femeie maruntica, de vârsta mea, cu care n-am schimbat niciodată mai mult de căteva cuvinte şi atunci doar despre speţa în care reprezentam fiecare, o altă parte.

Astăzi am luat loc în aceeaşi bancă şi mi s-a părut că se forţa din răsputeri să râdă cu poftă.  Când sunt foarte apăsată, sau depăşită de lucruri  apelez şi eu la pedala de râs isteric, care trebuie să convingă santinela de la mansardă că niciun duşman nu s-a apropiat îngrijorător de fortăreaţă.

Am întrebat-o direct dacă s-a întâmplat ceva. Se întâmplase. Soacra ei se opera undeva la Iaşi, de cancer, în timp ce noi mimam un status social de invidiat. Ochii ei căprui s-au umezit brusc, iar eu  m-am retras pe hol, mai departe de suferinţele cu care nu voiam să mă întorc la birou.

- Ei, ce bucurie să te revăd! era profesorul meu din facultate, care se căsătorise cu o colegă de an. Eşti bine? Copiii?
- Toată lumea în picioare. Dumneavoastră?

Ochii lui maronii s-au  înnegurat. Sprâncenele s-au încreţit, ca stolurile de păsări ameninţate de vânt, m-a privit parcă golit de putere şi a şoptit:

- A murit acum 45 de zile. 

Discuţia se purta despre sora soţiei lui, care împlinise 20 de ani şi se lupta cu o tumoră cerebrală din anul 2008.

M-am retras de pe hol şi am fugit la birou. Povestea tânarului de 25 de  ani, diagnosticat cu melanom şi metastaze pulmonare, pe care o aflasem ieri, era în plină  campanie. Se zvoneşte că ar exista un tratament miraculos care costă 6,500 Eur lunar şi trebuie urmat 9 luni.

Mă gândeam să scoatem un ziar de profil. Să-l deschidem la cafeaua de dimineaţă şi să aflăm stadiul în care se află x, operaţia pe care a suferit-o y, cum se mai face chimioterapie la Fundeni, sau radioterapie la Colţea, sau despre funeraliile lui z, care nu va mai apărea în numărul din mai. Mă aştept să primesc solicitări pentru înscrierea în anuarul bolnavilor de cancer şi să primesc newsletter-uri cu cele mai fierbinţi  (ori mai reci) ştiri.

Am tot mai acut senzaţia că suntem în război. Noi, cei rămaşi la vatră, primim scrisori despre cei căzuţi pe front

Comentarii