Despre dragoste si alţi demoni

  • Sharebar

 

Ioana are 40 de ani de viață si 20 de ani de căsnicie, alături de Mihai. Copii nu au, pentru că unul din părinții lui are o afecţiune care se poate repeta genetic. De cate ori au o vacanţă, călătoresc intens, pentru a lua de la viaţă tot ce se poate rezerva, tot ce se poate cumpăra. In vară au rezervat o călătorie în Egipt, unde Ioana a luat de la viaţă...o altă viaţă. S-a îndragostit nebuneşte de un turist turc.

Privirile lor s-au intersectat pe bancheta maşinii care-i ducea în deşert. Ioana îşi acoperise faţa cu o esarfă, cu care se apăra de nisip şi de vântul fierbinte. De ochii lui nu s-a putut apăra. Imi povestea că au rănit-o brusc, ca o sageată care nu s-a mai oprit până în piept. Şi-a simţit inima icnind, lăsându-se în genunchi, rănită. Nu reuşise niciodată să fie veselă în public, dacă, de fapt, se simţea tristă. N-a reuşit nici acum să trăncănească fără griji, ca în vacanţă, sau cum îi era felul. Stătea lipită de scaun, fără suflare, mirându-se că nu a curs sange şi rana nu e vizibilă pentru toţi.

Mihai si Ioana au coborat primii, hotelul lor fiind primul in drum. S-a asezat in pat ameţită, "cu siguranţă de la insolaţie, Mihai!" A desfăcut pumnul in şoaptă şi a cercetat numarul pe care i-l strecurase el, cu un gest disperat la plecare. Asa cum rulează o viaţa de om, cu un minut mai devreme de ultimul drum, în mintea ei risipită s-au derulat role de film cu Mihai. Ultima noapte s-a scurs dupa fusul polar. Boala se cuibarise adânc şi rapid şi dădea semne de viaţă. Cum închidea ochii ei, ii vedea pe ai lui si se întreba pentru a mia oara de ce nu se ridică odată să plece la drum! Principalul ei succes matrimonial a fost că a reuşit să se lege de pat, cu tot felul de argumente şi s-o gaseasca dimineaţa lângă Mihai.

Vacanţa se terminase, aşa că lucrurile care-i slujisera in Egipt au umplut burta valizelor verzi. Ar fi putut să nu mai meargă spre aeroport; ar fi putut sa întindă braţele şi să strabată drumul în zbor, ca păsările care se întorc din ţările calde. Ar fi putut să urce desculţă pe munţi, să fumeze deodată multe ţigari, să cânte la tobe şi nai, să strângă la piept trecători, s-ar fi dat peste cap ca un saltimbanc şi, în special, ar fi făcut, deodată, tot ce-i lipsise în ultimii ani: ar fi sărutat cu poftă un om, fără să mai audă cum se sustrage grăbit, plictisit "of, nu poate omul sa vadă un film!", ar fi vrut sa îmbrace cel mai seducator desuu, fără sa fie chestionată dacă nu-i este frig, ar fi vrut sa fie de sex feminin, mult mai concret decat litera "F" din buletin.

Au început să-şi trimită mesaje febrile si să compună cel mai posibil scenariu cu ei împreună. Soluţia cea mai nimerită a fost ca Umut sa vină la Bucureşti, în zbor, pentru o săptamână. A urmat apoi zborul ei în Izmir, deşi era "aerofobă" - patologic vorbind. Ioana a descoperit că dragostea poate fi cel mai simplu limbaj de comunicare; că inima ei ştie şi turcă, când are de zis. Pe cât de grei si de încâlciţi au fost ultimii ani, pe-atât de firesc se întâmplau toate acum. Viaţa se descurcase de pe fuior si curgea limpede, eliberată. Mirarea venea si din faptul că cifrul ei de femeie fusese decriptat de un bărbat cu 14 ani mai tânăr şi tot de atâtea ori mai drăguţ decât ea, cum s-au grăbit s-o descurajeze cei de pe marginea cuplului destrămat.

Umut a legănat-o în braţe până i-a adormit toate bănuielile că n-ar fi destul de frumoasă, sau că n-ar exista rezolvari pentru toate neasortările dintre ei. "Dacă uneori mi se întîmplă să mă simt invulnerabil este pentru că, în cîteva rînduri, am ajuns, prin altul, la capătul fiinţei mele", Declaratii de iubire - Gabriel Liiceanu.

Umut a venit definitiv in România, decis sa lupte cu prejudecăţile si regula din familia lui de turc. O iubeşte pe Ioana mai mult decat viaţa lui şi n-ar da-o pe toată coada de manechine de la uşa lui de burlac. O priveşte cu drag şi recunostinţă că s-a iţit în zilele lui, de parcă Ioana i-ar fi dat, în sfârşit, ochi ca să vadă! Ioana se moaie sub ochii lui negri, de smoală şi-i mulţumeste că, într-un sfârşit, i-a dat cineva suflet să simtă. A renuntat cu largheţe la toate bunurile dobândite in comun cu Mihai. Nu-şi mai doreşte decât să curgă divorţul rapid si să se căsătorească până în luna mai. Şi poate până la sfarşit de an va fi cea mai fericită mamică! Cea mai iubita si fericita femeie este acum.  Acum, cand viitorul se afla (încă) la locul lui.

Pe crucea căsătoriei ei cu Mihai au ramas scrişi 20 de ani. Dupa opinia neîntrebată a celor din drum, nu moartea va despărţi noul cuplu format. În circumstanţe similare de îndrăgostit profund, Iustin Panţa scria: "Vezi draga mea, pe cruce sunt doi ani si linia ce ii desparte. Ei, liniuţa este viaţa!".

Aşa că Ioana s-a hotărât sa trăiască. Aşa cum îi sfârâie inima şi nu cum îi susură duhul lumesc. Si dacă o fi sa-i fie linia scurtă, măcar să fie iubită.

Comentarii