Fericirea locuieste in Dristor

  • Sharebar

Viata la 101 ani

Intr-un bloc din Dristor, la etajul doi, locuieste un roman care s-a nascut in pragul Primului Razboi Mondial, a luptat pentru tara in Cel De-al Doilea Razboi, iar astazi lupta sa-si faca viata un sirag de zile linistite si frumoase.

Colonel în retragere, Suroiu Nicolae a împlinit un an din ce de-al doilea secol de viata. Locuieste singur, dar fara sa se simta singur. Priveste in tavan, apoi in ochii nostri: "Daca omul ar sti Cine-l tine de mana, nu i-ar mai fi frica niciodata". Se simte binecuvantat de Dumnezeu, care l-a avansat la "gradul" de "centenar", ceea ce implica si recunoastere, dar si responsabilitati. Prinicipala datorie este sa pretuiasca ziua de astazi, fara sa fie apasat de trecut, care nu mai exista si fara gandul la ziua maine, care nu-i al lui.

A lui este bucuria, cu care-si intampina baietii si nepoatele, pe care-i incurajeaza constant sa mearga mai departe, cu capul sus. A lui este sansa de a fi strabunicul unui pui de om, care implineste in iunie un an. Exact ca si el, care a implinit un an din cel de-al doilea secol de viata. A lui este satisfactia de a fi un tata pensionar, care si-a prins si unul dintre fii, la randul lui pensionar,

Pana la 100 de ani nu l-au durut inima, ficatul, rinichii si inventarul continua fara sa inregistram vreo pierdere. De vre-un an insa, s-a pomenit cu o cocoasa care i-a umblat la tinuta. De teama sa-l surprinda camera aplecat, s-a asezat in fotoliul verde, unde-si poate compune tinuta manadra care l-a insotit 100 de ani.

In fiecare saptamana merge pe jos o statie pana la Cetatea Berarilor, unde are masa lui, cu tabieturi si mancaruri preferate. Citeste Romania libera zilnic si urmareste toate stirile internationale. In fiecare zi merge pe bicicleta si-si face toate analizele mai inainte sa porneasca vreo alarma interna.

Este convins ca nu se mai opreste din trait pentru ca viata lui o fost o continua lupta si provocare. Ramas orfan la varsta de 13 ani de mama, si la 14 ani de tata, a fost crescut de rude. A primit o educatie aleasa si se gandeste ca poate i-au murit parintii atat de tineri ca sa fie crescut spartan. Nici pe baietii lui nu i-a rasfatat si slava Domnului, sunt doi profesionisti desavarsiti. Inainte sa aiba studii superioare si profesii, sunt oameni.

A absolvit Facultatea de Electronică din cadrul Politehnicii Bucureşti, a lucrat la prima linie de telefoane si la Centrala Porţile de Fier II. Dupa program se retragea la catedra, unde a creat legaturi pe viata cu elevii care-l mai suna si acum.

A participat un an de zile pe front în Marele Cartier General şi a fost decorat cu "Coroana României".

Viata e facuta din clipe, pe care el se straduieste sa le faca fericite. Dar din toate clipele fericite, clipa de astazi, cand Armata Romaniei i-a spus "La multi ani!", este cea mai fericita. Este atat de onorat de gestul militarilor, incat este profund indatorat sa mearga mai departe, cu capul sus, pana la urmatoarea noastra intalnire!

Comentarii