Abuzuri de milioane

  • Sharebar

Avem 4.000.000 de copii. Mai mult de jumatate dintre ei sunt batuti, agresati, umiliti si tratati fara respect, ori demnitate. Agresorii sunt parintii lor. In concluzie, mai mult de jumatate dintre parinti sunt abuzivi. Defecti. Care au rostogolit un model parental stricat si-l transmit mai departe.

Asa cum rezulta dintr-un studiu, copiii batuti si agresati isi vor bate si agresa copiii, la randul lor. Cel mai probabil, parintii din sondaje, furnizorii de cosmare, nu s-au trezit nici acum din cosmarul copilariei lor.

Imi imaginez de multe ori cum ar fi ca blocurile in care ne retragem la sfarsit de zi sa fie transparente. Sa fie un acvariu urias, iar apucaturile noastre criminale sa nu-si mai gaseasca ascunzis dupa un zid. Am putea vedea cum ne lovim copiii in cap, ori peste fata, ori cati copii plang disperati ca nu esti cine sa-i auda, sa-i ajute si sa-i salveze la timp de proprii lor parinti. Ne-am vedea asa cum am ajuns: niste animale care ne descarcam furiile de o viata pe trupuri minuscule si delicate, incapabile sa se apere in fata unor mutanti scosi din minti.

Copilul din tine nu se vindeca niciodata. Il porti cu tine pana la groapa. Daca a fost umilit si terfelit, degeaba il duci la terapii cand esti adult. Ne ajuta uitarea, intr-un sfarsit. Imbatranim si uitam s-o luam de la capat cu ce ne-a durut, ce ne-a infrant.

Si mai ajuta ceva:

"Copiii vostri nu sunt copiii vostri.
Ei sunt fiii si fiicele dorului Vietii de ea insasi indragostita.
Ei vin prin voi, dar nu din voi,
Si, desi sunt cu voi, ei nu sunt ai vostri.

Le puteti gazdui trupul, dar nu si sufletul,
Fiindca sufletele lor locuiesc in casa zilei de maine, pe care voi nu o puteti vizita nici chiar in vis.

(Khalil Gibran)

 
 
 
 

Comentarii