The Notebook, cronica exact ca o boala

  • Sharebar

Cliseul "Think positive" nu merge mereu si nu se asorteaza oricui. Ce sa-i faci daca unii dintre noi s-au nascut, pur si simplu, ingrijorati?

Pentru ca musafirii nostri isi doreau sa vada un film usor, care sa nu-i implice emotional si sa-i si amuze consistent, am intrat pe http://www.imdb.com/ pentru ajutor in recomandari.

Cu nota 8/10 - adica foarte mult pentru Imdb + o serie de critici mai mult decat incurajatoare venite de la cinefili nostrii stransi ciorchine pe http://www.cinemagia.ro/ - am votat pentru The Notebook. http://www.imdb.com/title/tt0332280/?ref_=nv_sr_1

Aclamat drept "cel mai frumos film de dragoste din toate timpurile", asa de sensibil incat "desi nu sunt labila am plans de pe la jumatatea filmului si inca mult dupa", m-am asteptat, in mod firesc, sa vad un film cel putin acceptabil.

Ce pot sa va spun? Dupa doua ore de chin, concluzia mea este urmatoarea: n-am mai vazut de ani de zile o petarda mai mare de film (nu bagam si Hobbitul aici). Mai concret, mi-a fost jena de jena lui Nick Cassavetes, in cazul in care ar fi suferit de simt artistic si sensibilitate. Dar sigur este in afara oricarei banuieli, pentru ca mizeria de film are 11 premii si 7 nominalizari.

O ciorba de clisee de peste ocean, ingramadite cu forta in aceeasi oala sub presiune, care explodeaza intr-un final jenant, demn de cel mai jalnic Bollywood siropos. Pentru cei care ati vazut Amour (Michael Kaneke) pot sa va spun ca The Notebook este tot ce nu este marele film european, dar tot ce isi dorea sa fie.

Ca sa ma lepad de starea de disconfort care m-a urmarit o zi intreaga, am avut nevoie de o resuscitare in regim smurd.

M-am conectat la Breacking the Waves - Lars von Trier si am inhalat un experiment pe cord deschis, pe care vi-l recomand daca nu va doriti un film usor, care sa nu va implice emotional si sa va si amuze consistent:

http://www.imdb.com/title/tt0115751/

Dimpotriva, veti inota intr-un film pastos, care va va implica emotional profund si nu veti gasi niciun motiv de ras. Poate de plans. Va provoc sa-l vedeti si sa vorbim dupa ce ajungeti la marele final, demn de o capodopera. Mesajul divin este ca "dragostea te poate salva, pastrandu-te in viata".

Comentarii