Tema acasa

  • Sharebar

Copiii mei se trezesc in fiecare dimineaţă la 7 fără un sfert. Cu ochii cârpiti de somn și piciorul pe accelerator, mănâncă în transa și se arunca din mers pe scaunul de la birou. Orice minut este prețios si face diferența între temele complete pe care le “raportează ” la şcoală și minciuna de rezerva că și-au uitat caietul la părintele cu care nu locuiesc, ori la bunica din celălalt cartier.

Temele nu sunt “en detail” niciodată. Sunt "en gros" indiferent ce materie extragi la ruleta rusească.

Te aşezi lângă copil și-i traduci cerințele de la literatură și gramatică (vorbim despre limba română), apoi ii explici cum funcționează “imperfectul”, constatând trist că povara educației rămâne pe umerii tăi obosiți de “imperfectul” vieții reale, la care va ajunge și micuțul tău specialist, între timp.

Când pricepe cât de cât diferența între timpuri, arunci gramatica în ghiozdan de parcă te arde si te apuci în galop de o compunere (urăsc compunerile, între timp!), pe care singur n-o va face niciodată fără să fie descurajat de profa de română, cu care nu face meditații aşa cum fac singurii care primesc laude. Nici nu-i mai vine s-o facă, pentru că știe că nu va depăși calificativul “ești varză ” (da, se poate și așa, alături de apelativul pitiponcesc “fataaaa”, cu care o altă doamnă se adresează tuturor băieților și fetelor din grup).

Termini și compunerea în 30 de minute, apoi te arunci frenetic să dovedești cele 20 de exerciții de la mate, aproape toate la fel. Aceleași operaţii din care nu te îmbogățești, ba reușești să te și tâmpești dupa 2 ore de scăzut, scazator, cât și atât.

Te uiți dușmănos la ceas că mai sunt 15 minute pana trebuie să plece la cursul de engleză, unde Slava Domnului ai facut temele de cu seară, și-n timp ce se îmbracă de plecare îi dai un test fulger la geografie, că doar nu un pupic.

De la engleză intră direct la cursuri, de unde nu-i mai vezi pana la ora 8, când se intorc de la baschet, singurul sport la care ajung marți și joi. Nu-i lași să trancaneasca despre aventurile gemenelor, ori ce-şi mai doresc ei sa-ti impartaseasca după o zi de viața, pentru că trebuie să mănânce în goană, să facă dus și apoi să sărim din mers pe scaunul care devine electric dacă nu terminăm la timp.

Între timp s-au umplut la loc listele inepuizabile de la gramatică, literatură și matematică, la care se adaugă conștiincios geografia, istoria – o varză despre toate laolaltă, de parca toate s-au întâmplat în același timp și în același loc, fizică, franceză – unde ai nevoie de cursuri separate ca să faci temele neexplicate de madam professeur .

Îți sună telefonul, te duci să răspunzi și te înfurii cumplit când în lipsa ta se adună toti trei ca mercurul, pentru a rade și a chicoti.

Îi cerți că le stă mintea la porcarii când trebuie să se spele pe dinți si pe creier și să adoarmă în drum spre pat, dacă se poate, pentru ca mâine, la 7 fără un sfert, să nu plângă când vii cu placa care ți-a consacrat un loc aparte în ședințele de psihopupu la care vor apela mai târziu.

Si totusi nu vad pe nimeni foarte apasat ca micutii nostri au viata de corporatisti, ca nu mai au viata de fapt, ca le este copilaria furata si ca povestile cu cheia de gat, cu care descuiam o lume minunata nu vor putea sa ajunga, prin mostenire, si la ei. Copiii nostri poarta in spate ghiozdane atat de grele, cum n-am purtat noi niciodata. Dar cel mai trist este ca si inima le este la fel de grea si mintea stresata.

Comentarii